Haberlerden - "Akdeniz Ateşi'nin ilacı Çiğdem"

29 Ekim 2009 Perşembe

12.12.2000 tarihli Hürriyet Gazetesinden alınmıştır.

http://arama.hurriyet.com.tr/arsivnews.aspx?id=-206443


Cocuklarda karin agrisi ve yuksek atesle ortaya cikan Akdeniz Atesi hastaligi tedavi edilmediginde bobrek yetmezligine yol aciyor. Hastalik cigdem ciceginden yapilan Kosnisin adli ilacla tedavi ediliyor.

Turkler, levanten Araplar, Yahudiler ve Ermeniler’de sik gorulen Ailesel Akdeniz Atesi (FMF), kalp, karaciger ve bobreklerde amiloid maddesi birikmesine yolactigi icin bobrek naklini gerektiren sorunlara neden olabiliyor. Doktorlar, sik sik karin agrisi ve atesi olan cocuklarin mutlaka kontrol ettirilmesi gerektigi belirtiyor.

Turkiye’de yeterince taninmayan FMF ile ilgili cesitli universitelerden bilimadamlari bir araya gelerek calisma grubu olusturdu. FMF taramalari ve ortak arastirmalar yapmayi planlayan grup, ayrica gen tasiyicisi aileleri dernekler kurarak egitmeyi amacliyor.

Grubun Guney Bolgesi calismalarini yuruten Cukurova Universitesi Tip Fakultesi Romatoloji-Immunoloji Bilim Dali Baskani Prof. Dr. Erken, kliniklerine surekli olarak gelen 100 civarinda hastalari bulundugunu ve kriz donemlerinde randevuya gerek duyulmadan tedaviye alindiklarini soyledi.

Yanlis tani konulabiliyor

FMF’in, Kuzey Afrika’da 2500 yil once olusmus bir genetik mutasyon sonucu ortaya ciktigini ve goclerle yayildigini anlatan Prof. Dr. Erken, soyle devam etti:

’’Bu mutasyon 1997 yilinda 16. kromozom uzerinde gosterildi. Daha sonraki yillarda cok sayida genetik degisim oldugu goruldu. Hastalik gen tasiyicisi anne ve babadan geciyor. Kriz aninda karin agrisi, atesve gogus agrisi oluyor. 5-6 yaslarinda ya da blug caginda ortaya cikiyor. 2-3 gun suren krizler hastayi cok rahatsiz ediyor.

Israil’de gen tasiyiciligi yuzde bir olarak belirlenmis. Ancak bizde henuz boyle bir calisma yok. Olusturulan FMF grubu bu tur calismalar yapmayi planliyor.’’

Ataklarin devam etmesi ve tedavi yapilmamasi durumunda kalp, karaciger ve bobreklerde amiloid maddesi biriktigini ve amiloidoz hastaligi gelistigini belirten Erken, ’’Bu nedenle bobrek nakli yapilan hastalar var’’ dedi.

Karin agrisi yuzunden yanlis tani nedeniyle apandisit ameliyati olan hastalar bulundugunu, bu yuzden hastaligin kamuoyunda taninmasinin cok onemli oldugunu vurgulayan Prof. Dr. Erken, ailelere, sik sik karni agriyan ve atesi olan cocuklari mutlaka bu acidan da kontrol ettirmelerini onerdi.

FMF’lilerde onceleri yuzde 60 olan bobrek bozuklugunun tedaviyle yuzde 7’lere indigini kaydeden Erken, sunlari soyledi:

Bagisiklik sistemi tetikliyor

’’FMF tanisi konmus hastada hem krizleri onleyici hem de diger organlarda olusacak bozulmayi engelleyici tedavi yapilabiliyor. Cigdem bitkisinden elde edilen (kosnisin) adli ilaci kullaniyoruz. Eskiden bu ilac atak donemlerinde veriliyordu. Simdi organlari korumak icin surekli kullaniliyor. Ilacin onemli bir yan etkisi de yok.’’

FMF ataklarinin stres, yorgunluk ve ekfesiyoz ajanlarin etkisiyle tetiklendigini bildiren Erken, ’’FMF’li hastanin bagisiklik sisteminin kontrolu bozuktur. Bu yuzden bagisiklik sistemini uyaran hersey ataga neden olur’’ dedi.

Prof. Dr. Erken, hastalikta erken taninin hayati onem tasidigini vurgulayarak, ailelerden bu konuda hassas davranmalarini istedi. ANKA

Share/Bookmark

2 yorum :

Adsız dedi ki...

bu hastalık için yapılan bir çalışma varmı..yoksa bi an önce olsun lütfen ve neden hala çoğu doktorlar bunu anlayamıyor..

Adsız dedi ki...

benim aplam buna benzer tepkimeler yasiyor acaba fmf mi

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi