Ailevi Akdeniz Ateşi Tedavisi

27 Eylül 2009 Pazar

Ailevi Akdeniz Ateşi (AAA) bulaşıcı olmayan, tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ailevi Akdeniz Ateşi genetik bir hastalık olması nedeniyle hastalığın tamamen ortadan kaldırılması mümkün değildir. Bu nedenden ötürü uygulanan tedavi atakları ortadan kaldırma yönündedir.

Çiğdem (colchicum autumnale) bitkisinden elde edilen kolşisin bu hastalığı tedavi etmekte kullanılan yöntemdir. Ülkemizde colchicum dispert ve Kolşin isimleriyle piyasada bulabileceğiniz 0,5 mg drajeler iltihabı baskılayıcı özellikleri nedeniyle gut ve Behçet hastalığı gibi başka hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. Kolşisin bu hastalığın tedavisinde atakları engellenmesi ve hafifletilmesi Amiloidoz gelişiminin engellenmesi için kullanılır. Düzenli ve yeterli dozda kullanılan kolşisin hastalarda atakları ya hiç tekrarlatmaz ya da daha önceki ataklara oranla hafif ve seyrek geçmesini sağlar. Kolşisinin sadece atak döneminde yada ataklar sırasında kullanılmasının hiçbir yararı yoktur. Etkili olması düzenli ve yeterli dozda kullanımına bağlıdır.

Kolşisin düzenli ve yeterli dozda kullanıldığında amiloidoz gelişimini engeller. Hatta amiloidoz gelişmiş hastalarda, idrarla protein kaybı ve böbrek yetersizliği belirtilerinde bir miktar düzelme bile sağlayabilir. Alınması gereken kolşisin doktor tarafından hastanın kilosu ve atakların şiddetine göre değişmektedir. Kolşisin tedavisinde doz aksamalarının atakların tekrarlamasına neden olabildiği bilinmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında başlamış bir atağı kolşisin alımı engellemez. Başlamış bir atakta kişi bu atağın diğer ataklardan farklı olup olmadığını değerlendirmeli eğer faklılık varsa bir hastaneye gitmelidir. Atak geçene kadar kişi bol sıvı almalı, yorucu işlerden kaçınmalı ve istirahat etmelidir. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığında Kolşisin hastayı ataklardan korumak amaçlı kullanıldığından sürekli olarak kullanılmalıdır. Atakların görülme sıklğının azalması hastalığın geçmiş olması demek değildir. Amilidoz riski nedeniyle ilacın düzenli kullanımı ömür boyu sürdürülmelidir. Kolşisin ilacı bebeklikten itibaren yıllarca güvenle kullanılabilir. Büyümeyi ve gelişmeyi engelleyici bir yan etkisi yoktur.

Yan etkileri oldukça azdır ve doza bağlıdır. Yani doz arttıkça görüme olasılığı artar. En sık görülen yan etkiler mide bağırsak hareketlerinin artması yönündedir. Karın ağrısı, bulantı, kusma, sulu dışkılama ve ishal yapabilir. Kemik iliğinde kan üretiminde baskılama, bazı kan hücrelerinde azalma görülebilir. Kas güçsüzlüğü ve kas enzimlerinde yükselmeye neden olabilir. Genellikle bu etkiler böbrek yetmezliği olan hastalarda görülür. Nadiren sperm hareketliliğinde ve sayısında azalma yapabilir. Bu yan etkiye bağlı olarak kısırlık seyrek olarak görülür ve ilacın kısa bir süre kesilmesiyle düzene girer. B12 vitamini emilimini azalttığı belirtilmişse de bu etkide çok nadir görülür. Tüm bu yan etkileri nedeniyle Kolşisin kullanamayan hastalar yok denecek kadar azdır. Kolşisin atakları önlemesi nedeniyle sürekli kullanılması gerektiğinden başka ilaç kullanmak amacıyla Kolşisin tedavisine ara verilmemelidir. Kolşisin kullanan kişinin herhangi bir başka hastalığında doktoruna Ailevi Akdeniz Ateşi hastası olduğunu ve Kolşisin kullandığını belirtmesi gerekir. Diğer bir önemli hususta gebe kalan AAA hastasıdır. Bu hastalara gebelik dönemi boyunca Kolşisin tedavisinin kesilmemesi önerilir. Çok sayıda gebede yapılan gözlemler gebelikte Kolşisin kullanımının güvenli olduğunu göstermiştir. Bununla beraber bir AAA hastası için gebelik önceden planlanmış ve takiplerini yapan doktorların olurlarının alınması gereklidir. Kolşisin tedavisi altında gebelik takiplerinin düzenli yapılması ve özellikle amniyosentez yapılarak herhangi bir sorunun olup olmadığının gözlenmesi önerilmektedir. kolşisin tedavisinin gebelik döneminde olduğu gibi emzirme döneminde de güvenilir olduğu gösterilmiştir. Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığına Kolşisin tedavisiyle yanıt alamayan hastalarda Kolşisin prepatlarının denenmesi oldukça iyi sonuçlar vermektedir. Kolşisin prepatlarınında çözüm vermediği durumlarda kolisin ile birlikte kullanılabilecek bazı iltihap baskılayıcı ve bağışıklık sistemi üzerinde etkili ilaçlar bulunmaktadır. Bunlara ihtiyaç duyan hasta grubu çok az sayıdadır.

Kısaca Kolşisin ilacı
Ağrıların bir daha gelmemesine;
Ağrıların periyotlarının azalmasına (eskiden haftada bir gelirken bir kaç ayda bir gelmesine);
Krizin ağrı süresinin azalmasına ( eskiden 3-5 gün sürüyorsa 1-2 gün sürmesine);
Kriz ağrılarının şiddetinin azalmasına neden olabilir.

Share/Bookmark

0 yorum :

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi