İdrar Tahlilleri, Tes Sonuçları, Tahlil Kısaltmaları

24 Ekim 2009 Cumartesi

Sg: Dansite (Yoğunluk)
Referans aralığı 1.010 ¦ 1.020 arasındadır. Bu aralıklar dışında olduğunda Refraktometre adı verilen cihazla tekrar ölçüm yapılır. İdrarın soğutulması ve idrarda protein atımı dansiteyi artıran faktörlerdir.

LEU: Lökosit
İdrarda lökoside rastlanması patolojik etki olduğunu gösterir.

pH
Referans aralığı 4.8–7.4 arasında olmalıdır. Ortalama pH 6 olarak kabul edilebilir. Kan transfüzyonları, kusmalar, uzun süren soğuk banyo ve alkali yapıcı maddelerin fazla alımı idrar pH’ının artmasına neden olur. Şeker hastalığı, gut, lösemi, yüksek proteinli diyet, akut eklem romatizması, C vitamini eksikliği ve asidik ilaçların alınması idrar pH’ını azaltan nedenlerdir.

NIT: Nitrit
İdrarda nitrit bulunması nitrit üreten bakterilerin varlığını gösterir.

PRO: Protein
Genellikle hamilelerde görülür. Normalde sık rastlanmaz. Normal hastalarda rastlanması böbrek rahatsızlığını gösterir. Ayrıca idrarla atılan proteinin tipi tanı için önemlidir.

GLU: Glikoz
Negatif çıkması beklenir. Kanda aşırı derecede glikoz artarsa idrarda da çıkması beklenir. Ancak bazı hastalarda kanda glikoz fazla olsa bile idrarda görülmeyebilir. Şeker hastalığı, gebelik, uzun süre açlık ve kurşun zehirlenmesi idrarda glikoz düzeyinin artmasına neden olur.

ERY: Eritrosit
İdrarda kan olduğunu gösterir.

KET: Keton
Genellikle aç kişilerde ortaya çıkar. Hasta ne kadar aç ise keton o kadar yüksektir. Ayrıca diyabetli hastalarda da rastlanır. Ateş, ishal ve şiddetli kusmalar da idrarda keton miktarını artırır.

UBG: Ürobilinojen
Normal bir idrarda ürobilinojen değeri kalitatif olarak negatif iken, 24 saatlik idrarda 0,2,5 mg kadar tespit edilebilir.
Ürobilinojen, ürobilin, sterkobilinojen ve sterkobilin bilirubinnin yıkım ürünleridir. Normalde dışkıda bulunurlar. Karaciğerden safranın fazla atılımında, bu maddeler barsaktan emilirler ve idrarla atılırlar.


BIL: Bilirubin
Bilirubin, etçil hayvanların safrasındaki boya maddesidir. Normalde idrarda bulunmaz. Sarılık gibi durumlarda ortaya çıkar.

Share/Bookmark

0 yorum :

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi