FMF - Akdeniz Ailevi Ateşli Hastalığı Belirtileri

26 Eylül 2009 Cumartesi

AAA yani FMF hastalığının özelliği genellikle 12 ile 72 saat arasında sürebilen iltihabi ataklara neden olmasıdır. 1 ayda 1-2 kez bu ataklar olabileceği gibi şanslı hastalarda 3-4 ayda bir kez bile görülebilir. Bu iltihabi ataklar nadiren birkaç saat kadar kısa veya bir hafta kadar uzun olabilmektedir. Bu ataklar sırasında aşağıdaki belirtiler görülebileceği gibi bu belirtilerin hemen hemen hepsi diğer birçok hastalıkta görüldüğü için tek başına yeterli tanı şansı vermeyecektir.

Ateş
En öne çıkan belirtilerden birisi Ateş olup ataklar sırasında ateş yükselmesi görülür. Ateşsiz yada çok hafif bir ateşle seyreden ataklar olabileceği gibi, bazı ataklarda 39-40°C'yi bulabilen ve titremeyle yükselen ateş görülebilmektedir.


Karın ağrısı
En sık görülen atak türü olan karın ağrısı karın zarındaki iltihaplanmaya (peritonit) bağlı olarak ortaya çıkmaktadır. Karın ağrısı sıklıkla göbek çevresindedir. İlk anda bir barsak tıkanıklığı yada akut apandisite çok benzer. Bir bölgeden başlayarak bütün karına yayılabilir veya belirli bir bölgeyle sınırlı kalabilir. Karın ağrısına kabızlık veya tam tersi bir durum olarak ishal eşlik edebilir.

Karın ağrısı atakları, karın zarında iltihaplanma yapabilen diğer hastalıklara çok benzeyen belirti ve bulgulara neden olur. Bunun sonucunda, bazı hastalar akut apandisit, divertikülit, kolesistit veya bağırsak tıkanması (ileus) gibi tanılarla bir ya da daha çok kez ameliyat edilmiş olabilir. Adet döneminin hemen öncesinde olduğunda adet ağrıları ile de karıştırılabilmektedir.

Karın ağrısı çok şiddetli olup hastayı kımıldatmaz, karnına dokundurtmaz. Öyle ki doktora gidildiğinde "apandisit" teşhisi rahatlıkla konur. Çünkü FMF hastalığındaki karın ağrısı atakları apandisite çok benzer. Bundan dolayı bu hastaların büyük çoğunluğu apandisit ameliyatı olurlar. Bunun kötü bir yanı olmadığı gibi iyi olduğu bir dönemde apandisit ameliyatı olunmasını öneren hekimlerde vardır. Çünkü her ağrı krizi apandisite benzeyecek, FMF tanısı alan hasta ve yakınları hatta doktoru bile krizin FMF e bağlı olduğunu söyleyecek. Ancak FMF li bir hasta apandisit olmayacak diye bir kural yoktur. Yani sık atak geçiren bir hasta günün birinde apandisit olur ve bunun FMF e bağlı olduğu düşünülürse apandisit nedeniyle kişi hayati tehlikeye girebilir.

Göğüs ağrısı
Akciğer zarlarındaki iltihaplanma atakları, göğüs kafesinin yan bölgelerinde oluşup derin nefes almakla beraber batıcı nitelikte ağrılara neden olabilir. Çok daha nadiren görülen kalp zarı iltihapları ise, göğüs kafesinin ön bölgesinde, öne eğilmekle şiddetlenen ağrılı ataklar yapabilir.

Eklem ağrısı ve şişliği
En çok ayak bileği ve dizlerde olmak üzere, eklemlerde birkaç gün-hafta sürebilen ve şiş, ağrı ve kızarıklığa neden olabilen ataklar olabilir. Aşırı yogunluk, uzun süren egzersiz ya da ayakta kalma eklem iltihabı ataklarını başlatabilir. Eklem iltihabı atakları bazen aylarca sürebilir. Daha nadiren diz ve kalça gibi eklemlerde kronik (müzmin) iltihaplar (artrit) ve omurga romatizması (spondilit) gelişebilir.

Kas ağrıları
Uzun süre ayakta kalma, yorgunluk ya da egzersiz sonrasında özellikle baldırlarda ve uyluklarda ağrı, nadiren de ağrılı şişlikler olabilir. Çok daha seyrek olarak yüksek ateşle beraber 3-4 hafta sürebilen yaygın kas ağrıları da görülebilmektedir.

Deri döküntüsü
Bazı ataklarda deride kızarıklık şeklinde döküntüler görülebilir.

Bulantı Kusma
Bazı ataklarda karın ağrısı oluşmadan önce bulantı ve ardından şiddetli bir kusma oluşabilir. Ayrıca kırgınlık ve iştahsızlık ta yine sık görülebilir.

Daha az görülen belirtiler
Erkek çocuklarda yumurtalıklarda ağrılı şişmeler şeklinde ataklar oluşabilmektedir. Çok daha nadiren, AAA hastalığının damarlarda itihaplanmalara (vaskülit) neden olabildiği bilinmektedir. Bu hastalıkta Henoch Schönlein purpurası ve poliarteritis nodosa diye bilinen damar iltihabı hastalıklarının görülme olasılığı artmıştır.

FMF ataklarında genellikle yukarıda sayılan bulgulardan birisi görülür. Ateş her atağa eşlik etmeyebilir. Ataklarda görülebilen bulgulardan birkaçının aynı anda görülme olasılığı düşüktür. Bir atakta karın ağrısı olurken, bir başka atakta göğüs ağrısı veya eklem şişi gelişebilir. Bir süre belirli bir tipte ataklar tekrarlarken, daha sonra atak şekli değişebilir.

Share/Bookmark

0 yorum :

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi