FMF - Akdeniz Ailesel Ateşli Hastalığı Nedir ?

26 Eylül 2009 Cumartesi

Genetik bir hastalık olan Ailevi Akdeniz Ateşi, ülkemizde sıklıkla görülmediği için halk arasında fazla bilinmemektedir. Gerek konuyla ilgili olan uzman doktorların az olması, gerekse hastalığın teşhisinin zor olması ve bu hastalıkla ilgili başvuru kaynaklarının azlığı hastaları birçok arayışa yönelmektedir.

Ailevi Akdeniz Ateşi hastalığı (AAA) veya İngilizce adı 'Familial Mediteranean Fever' (FMF) ef-em-ef olarak okunmakta ve hekimler kadar hastalar arasında da yaygın olarak kullanılmaktadır.

Ailevi Akdeniz Ateşi (İngilizce: Familial Mediterranean Fever, FMF), daha çok Türk, Ermeni, Yahudi, ve Orta Doğu Arap toplumlarında görülen irsi yani kalıtsal bir ateşli hastalıktır. Ülkemizde hastalığın görülme sıklığı 1/1000 dir yani her bin kişiden birinde Ailesel Akdeniz Ateşi görülür.

Ailevi Akdeniz Ateşi, belli belirsiz dönemlerde tekrarlayan ateş, karın ağrısı, göğüs ağrısı ve eklem ağrısı nöbetleri yapan bir hastalıktır. Nöbetler genellikle 24-48 saat sürer. Bu nöbetler çok ağrılı geçebileceği gibi kendini çok az veya hiç hissettirmeyen ağrılarla da geçebilir. Hastalarda nöbetlerin olduğu dönemlerin dışındaki zamanlarda hiçbir belirti yoktur. Adından da anlaşılacağı üzere soya çekim özelliği olan bir hastalıktır. Aniden başlayıp 1 günden 4 güne kadar sürebilen ağrılı bir hastalık durumud oluşur. Bu ağrının nedeni karın zarında yadan akciğer zarında oluşan iltihabi durumdur. Bu hastalık çoğu kez ateş ile birlikte başlar, ağrı ile devam eder. Ateş, karın ağrısı ve eklem ağrıları en sık görülen yakınmalardır. Ateş esnasında vücut ısısı 40 dereceye kadar yükselebilir. Eğer önlem alınmaz ise havale nöbetlerine de neden olabilir. Ancak yüksek ateş AAA için kural olmamakla veraber bazen hastalık, hafif yada belirsiz ateşler şeklinde de seyredebilir. Sebepsiz yere ateşlenme ile kendini gösterip hiç ağrının oluşmadığı durumlar meydana gelebilir. Ağrıdan önce mide bulantısı ve kusma gözlenebilir.

Ailevi akdeniz ateşi kalıtsal bir hastalık olup ilk olarak 1992 yılında hastalığa yol açan gen bulunmuştur. Ancak FMF ile ilgili genetik bozukluklar 1997 yılında gösterilebilmiştir. Bu gen hastalığın oluşmasında %98 etkili olup diğer etken olan gen ya da genler henüz bilinmemektedir.

FMF hastalığının ülkemizde sık görülen AKDENİZ ANEMİSİ ile hiç bir ilişkisi yoktur, bu genellikle sık sık karıştırılan bir durumdur. Her iki hastalık da birbirinden bağımsızdır.

Genellikle çocuk yaşlarından (5-15) itibaren başlar ve 50 yaşından sonra rastlanması çok nadirdir. Çok çocuklu ailelerin bir kaç çocuğunda görülebilmesine rağmen bazılarında sadece 1 çocuk hastalığa yakalanabilir.

Share/Bookmark

0 yorum :

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi