Amiloidoz Nedir ?

3 Ekim 2009 Cumartesi

Vücutta, organlarımızda amiloid isimli proteinin birikmeye başladığında ortaya çıkan, ender görülen ve riskli bir hastalıktır. Amiloid denene protein, kemik iliğimizdeki hücreler tarafından üretilir. Bu protein herhangi bir organ veya dokuda birikebilecek anormal bir proteindir. Amiloidoz, iç organlardan birinde yada birkaç tanesinde, o organların bozulmasını sağlayacak kadar amiloid proteini biriktiğinde ortaya çıkar. Hastalık böbrekleri, kalbi, karaciğeri, dalağı, sinir sistemini ve mide-bağırsak (gastrointestinal) sistemini etkileyip buradaki iç organları etkisiz hale getirebilir.

Amiloidoz bazı kanser tipleriyle (multipl miyelom, Hodgkin hastalığı) de alakalı olabileceği gibi FMF ile de ortaya çıkabilir. Diğer olgularda amiloidoz, uzun dönemde diyaliz tedavisi görmüş böbrek hastalarında da görülebilir.

Amiloidoz belirtileri nelerdir.
Amiloidoz oldukça geniş bir belirtiler silsilisiyle ortaya çıkar. Özellikle ayak bileklerinizin ve bacaklarınızın şişmesi, güçsüzlük, zayıflama, nefes darlığı, ellerde veya ayaklarda uyuşma yada yanma, şiddetli bitkinlik, ishal, dilde büyüme, düzensiz kalp atışları, deride değişmeler, yutma güçlüğü gibi belirtiler gösterir.


Amiloidoz Tanısı nasıl koyulur?
Amiloidoz gelişimi en basit olarak idrar tahlilinde protein kaybının varlığı ile gösterilebilir. Amiloidoz geliştiği düşünüldüğünde bunun biyopsi ile alınacak bir doku parçasının patolojik olarak incelenmesi ve bazı özel boyamalar yapılarak çöken proteinin gösterilmesi ile doğrulanması gereklidir. Bu amaçla karın ciltaltı yağ dokusu, dişeti, böbrek ve yağ rektumdan (kalın bağırsağın en uç kısmı) biyopsi yapılabilir.

Amiloidoz Türleri nelerdir?
Amiloidoz etkilediği organa göre değişik etkiler gösterebilen bir hastalıktır. Genel olarak 3 farklı Amiloidoz hastalığından söz edilebilir. Bunlar;
*** Primer Amiloidoz: kemik iliğindeki hücrelerin parçalanamayan proteinler üretmesi ve bu proteinlerin değişik organlarda birikmesi sonucu oluşur. Nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte kemik iliğinde ortaya çıktığı kesindir. FMF(Ailesel Akdeniz Ateşi) gibi bölgesel hastalıkların primer Amiloidoz ile birlikte seyrettiği sıkça görülmüştür.
*** Sekonder Amiloidoz: Amiloidoz’un bu türü bir hastalığa bağlı olarak gelişir. Amiloidoz un bu türünün tedavisi ilgili hastalığı tedavi etmek koşuluyla mümkündür. Örneğin; tüberkülozdan dolayı oluşmuş olan Amiloidoz yine tüberkülozun tedavisiyle birlikte yok olur veya baskı altına alınarak zamanla yok edilebilir
*** Herediter Amiloidoz: Bu tür Amiloidoz kalıtsaldır yani anne-babadan çocuklara geçer. Herediter Amiloidoz un genellikle sindirim sistemiyle alakalı olduğu gözlemlenmiştir ne yazıkki bu tür Amiloidoz un da tedavisi mümkün değildir.
Bu bölüm sagliksifa.com adresinden alıntıdır.

Amiloidoz un tedavisi varmıdır, mümkün müdür?
Amiloidozda tedavi için, altta yatan iltihabi hastalığın ortadan kaldırılması gerekmektedir. Ailevi Akdeniz ateşinde amiloidoz genellikle tedaviye çok geç başlanan veya tedavisini düzenli bir şekilde devam ettirmeyen, ilaçları düzenli kullanmayan hastalarda görülmektedir.
Doğadan elde edilen çiğdem bitkisinin tohumundan elde edilen kolşisin etken maddesi amoloidoz ve özellikle FMF için etkilidir. Düzenli bir şekilde kolşisin almaya başlayan hastalarda amiloidoz bulgularında bir miktarda olsa düzelme görülebilmektedir. Bu nedenle, amiloidoz tanısı konulan hastaların kolşisini yan etki oluşturmayan en yüksek dozda almaları önerilmektedir. Bununla beraber amiloidozun geri dönüşü olmayan bir hastalık olduğu ve asıl hedefin amiloidoz gelişiminin engellemesi olduğu unutulmamalıdır.

Yukarıdaki yazılanlar tavsiye değildir. Kesinlik ihtiva etmez. Sadece bilgilendirme amaçlıdır. Daha geniş bilgi ve bulgular için doktorunuzla görüşmeniz önerilir. Bilimsel yaklaşım daima güvenilir sonuçlar verir.

Share/Bookmark

2 yorum :

Editor-Octopus dedi ki...

Amilodoz ölümcül mü?

Adsız dedi ki...

Evet

Yorum Gönder

 
 
 
 
Topraksız Tarım , Topraksız Tarım hakkında bilgi , elektronik devre arşivi, elektrik projeleri, basit elektronik devreler , Hediye Arıyorum , Hediye arama , Hediye Bul , Zamazingolar.com , İlginç Ürünler Sitesi , Teknolojik Ürünler Sitesi , Piranha Grande , Piranha Grande youtube video incelemesi